Skip to main content

Gratis recepten:
jouw weg naar een gezonde levensstijl

Bijgerecht
Diner

Zonnebloempit-rijstburgers

Bereiding


Bereiding zonder Thermomix

Maal het lijnzaad fijn en de zonnebloempitten grof. Snipper de ui fijn, snij de wortel en selder in kleine stukjes en stoof de groenten aan in een beetje olijfolie, voeg de bruine rijst erbij en zet er hier en daar de mixer in zodat het kleverig wordt. Voeg vervolgens het lijnzaad, de zonnebloempitten en de kruiden erbij en meng alles goed om. Laat het mengsel minstens 30 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180°C. Vorm 5 burgers van het mengsel en leg ze op een ovenplaat bekleed met bakpapier, duw er enkele zonnebloempitjes in en bak ze 30- 40 minuten op 180°C.

Bereiding met Thermomix

Doe het lijnzaad in de beker en hak 8 sec/ snelheid 10, doe dit in een kom. Maal de zonnebloempitten grof 3 sec/ snelheid 7, voeg bij het lijnzaad. Doe de ui, wortel en selder met een scheutje olijfolie in de beker en hak 3 sec/ snelheid 5. Schraap naar beneden en stoof 3 minuten/ varoma/ snelheid 1. Voeg de rijst toe en hak 5 sec/ snelheid 5. Voeg vervolgens het lijnzaad, zonnebloempitten en de kruiden bij de gestoofde groenten en rijst en meng 30 sec/ snelheid 3 linksdraaiend. Schep het mengsel terug in een kom en laat het minstens 30 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180°C. Vorm 5 burgers van het mengsel en leg ze op een ovenplaat bekleed met bakpapier, duw er enkele zonnebloempitjes in en bak ze 30- 40 minuten op 180°C.

Ingrediënten


Voor 5 stuks
  • 100 g zonnebloempitten
  • 100 g bruine rijst (voorgekookt)
  • 1 el gemalen lijnzaad
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel selder
  • 1/2 tl tim
  • 1 tl zout
  • 1 kruidnagel, gemalen
  • snuifje nootmuskaat
  • 2 el haverzemelen