Skip to main content

Gratis recepten:
jouw weg naar een gezonde levensstijl

Lunch
Ontbijt

Roze broodjes

Bereiding


Bereiding zonder Thermomix

Snij de rode biet in stukjes en doe deze samen met de zachte boter in een maatbeker, mix fijn. Verwarm de melk tot deze lauwwarm is, voeg de honing en gist erbij en meng goed door elkaar. Laat het mengsel 5 minuten rusten . Meng in een kom het meel, de bloem en het zout. Voeg de bietenboter toe en kneed met je (schone!) handen de boter door het meel totdat het kruimelig wordt. Voeg nu beetje bij beetje het melkmengsel en het ei toe en kneed tot een soepel deeg. Blijf kneden tot je een elastisch deeg bekomt (zo’n 8- 10 minuten). Maak een bal van het deeg en laat het afgedekt een uurtje rijzen. Verwarm de oven op 220°C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Verdeel de bal in 8 gelijke porties en rol ze tot kleine ballen. Verdeel ze over de bakplaat en laat ze nog 30 minuten rijzen. Bestrooi de broodjes met een beetje bloem en bak ze 15- 20 minuten op 220°C. Laat ze daarna op een rooster afkoelen.

Bereiding met Thermomix
Verwarm de melk tot 40°C met de ketelfunctie, giet ze in een kommetje en roer de honing en gist erdoor. Laat dit 5 minuten rusten .
Snij de rode biet in stukjes en doe deze samen met de zachte boter in de beker, mix 5 sec/ snelheid 5.
Voeg het meel, de bloem en het zout toe en kneed 2 minuten/ kneedfunctie. Voeg het melkmengsel en het ei toe en kneed 8 min/ kneedfunctie. Schep het deeg in een kom en laat het afgedekt een uurtje rijzen.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Verdeel de bal in 8 gelijke porties en rol ze tot kleine ballen. Verdeel ze over de bakplaat en laat ze nog 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven op 220°C. Bestrooi de broodjes met een beetje bloem en bak ze 15- 20 minuten op 220°C. Laat ze daarna op een rooster afkoelen.

Ingrediënten


Voor 8 personen
  • 250 g gekookte rode biet
  • 50 g bio-boter op kamertemperatuur
  • 200 ml lauwwarme melk
  • 1 pakje gist
  • 1 el honing
  • 1 ei
  • 400 g volkoren meel
  • 50 g bloem
  • 1 tl zout