Skip to main content

Gratis recepten:
jouw weg naar een gezonde levensstijl

Diner

Moussaka met linzen

Bereiding


Bereiding zonder Thermomix
Snij de aubergines in plakken en leg deze in een kom met gezouten water gedurende minstens 30 minuten. Snij de aardappelen in plakken en stoom ze gaar. Dep de aubergineplakken droog en grill of stoom ze gaar.
Fruit de ui aan in olijfolie, voeg na enkele minuten de geperste look, het chilipepertje en blokjes paprika toe, laat even fruiten. Blus met rode wijn en laat even uitdampen. Voeg de groentebouillon, peper en zout, bergamot, jeneverbes en allspice toe. Voeg vervolgens de passata en gehakte peterselie toe en breng aan de kook.
Spoel de linzen en voeg deze na 10 minuten toe samen met 300 ml water, laat nog 10 minuten sudderen.
Voor de béchamel: smelt de boter in een pannetje, voeg de bloem toe en roer goed om. Voeg er beetje bij beetje de melk bij en en breng aan de kook, roer glad. Laat de saus even doorkoken en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Draai het vuur uit en roer er 2 eidooiers onder.
Strooi een beetje paneermeel in een ovenschaal, bouw de moussaka op en werk af met de béchamel en verkruimelde feta. Bak de moussaka 30-40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Bereiding met Thermomix
Snij de aubergine in plakken en leg deze in een kom met gezouten water voor minstens 30 minuten. Snij de aardappelen in plakken en stoom ze gaar. Snij de courgette in plakken, dep de aubergineplakken droog en grill of stoom ze gaar.
Snij de paprika in stukjes. Doe de ui, look en het chilipepertje in de beker en hak 3 sec/ snelheid 5. Stoof 3 minuten/ varoma/ snelheid 1. Voeg na ongeveer 1 minuut de paprikastukjes toe. Blus met rode wijn en kook 2 minuten/ varoma/ snelheid 1, zonder maatbeker.
Voeg de groentebouillon, peper en zout, bergamot, jeneverbes en allspice toe samen met de passata en gehakte peterselie, kook 20 minuten/ 120°C/ snelheid 1. Voeg na 10 minuten de linzen toe en 300 g water, laat nog 10 minuten koken 100°C/ snelheid 1 linksdraaiend.
Voor de béchamel: doe de boter, bloem en melk in de beker samen met peper, zout en nootmuskaat. Kook 5 min/ varoma/ snelheid 3. Voeg de eidooiers toe en meng 20 sec/ snelheid 3.
Strooi een beetje paneermeel in een ovenschaal, bouw de moussaka op en werk af met de béchamel en verkruimelde feta. Bak de moussaka 30-40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Ingrediënten


Voor 4- 6 personen
  • 150 g rode linzen
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • 50 ml rode wijn
  • 400 ml passata
  • 1 zoete paprika
  • 1 chilipepertje
  • 1 tl groentebouillon
  • 1/2 tl all spice
  • 3 jeneverbessen
  • 1/2 tl bergamot
  • 1 handvol peterselie
  • paneermeel
  • 45 g bloem
  • 45 g boter
  • 500 ml melk
  • 2 eierdooiers
  • nootmuskaat, p&z
  • 150 g feta
  • 2 aubergines
  • 500 g aardappelen