Voedingstips
Maak de klik!
Als je gewicht wil verliezen start dan met het inlassen van maaltijdpauzes. Wij zijn niet gemaakt om constant tussendoortjes te eten. Onze voorouders waren veel meer getraind op het af en aan opslaan en weer gebruiken van vetreserves, simpelweg omdat er niet continu voedsel ter beschikking was.
Wat een verschil met onze huidige ‘voedselomgeving’ waar we moeten omgaan met een constant aanbod van vet- en suikerrijke producten*. Denk aan de koekjes tijdens meetings, snoepjes in de auto, koffie met chocolade in de namiddag, aperitiefhapjes voor het avondeten alsook het drinken van frisdranken, fruitsappen of smoothies tussendoor.
Allemaal extra energie (gemiddeld krijgen we door tussendoortjes/ drankjes zo’n extra 570 kcal per dag binnen) die we niet verbruiken. Tenzij je volop in de groei zit of veel lichaamsbeweging hebt (actieve job of sporter) wordt deze energie immers snel opgeslagen als vetreserve.
Om deze vetten weer af te breken, en dus af te vallen, helpt het om geen tussendoortjes te nemen. Door pauzes van minstens 4 uur te respecteren tussen de maaltijden zal je bloedsuikerspiegel en bijgevolg ook je insulinespiegel zakken. Hierdoor wordt je vetverbranding geactiveerd. Gek genoeg zal ook je behoefte om te snacken en je hongergevoel afnemen bij een lage, gecontroleerde insulinespiegel (zie grafiek).

*Ik noem dit producten omdat het vaak gaat over sterk bewerkt voedsel dat arm is aan voedingsstoffen en ver van de natuur staat.
7 tips voor een gezond gewicht
Meer weten? Volg gratis de online lezingTip 1:
Zorg voor een duidelijke motivatie: waarom wil je gewicht verliezen?
Tip 2:
Ga na waarom je eet: eet je uit honger, gewoonte, emoties,…?
Tip 3:
Kies voor onbewerkte voeding: leer etiketten lezen
Tip 4:
Vind plezier in gezond koken en goed voor jezelf zorgen
TiP 5:
Beweeg minstens 30 minuten per dag
Tip 6:
Zorg voor ontspanning en voldoende slaap
Tip 7:
Zorg voor ‘eetrust’: eet niet de hele dag door
Ontbijt
Start je dag met een uitgebalanceerd ontbijt: geen boterham met choco of confituur, geen zoete ontbijtgranen of granola maar wel een ontbijt rijk aan volwaardige koolhydraten, eiwitten en vezels. Zo stijgt je suikerspiegel traag in de loop van de voormiddag, is je energie verzekerd en voorkom je een hongergevoel.
Lunch
Laat je niet verleiden tot een royaal belegd broodje of witte boterhammen met kaas maar kies voor een volwaardige lunch: neem groenten als basis en vul aan met een portie eiwitten en volwaardige koolhydraten. Neem tijd om rustig te eten, zet je werk even aan de kant en geniet van je maaltijd.
Diner
Alles in pakjes, zakjes, bokalen en kant- en- klare bereidingen is vaak sterk bewerkt, bevat toegevoegde suiker, teveel zout en vet en kan je beter vermijden.
Kies liever voor groenten als basis van je hoofdmaaltijd en vul aan met eiwitten en volwaardige koolhydraten. Soms is het zinvol om de koolhydraatportie bij de warme maaltijd te beperken en als vervanging te kiezen voor extra groenten (courgetteslierten, bloemkoolrijst, knolselderpuree zonder aardappel,…).
Eet liever niet te laat en maak het gezellig. Eet indien mogelijk samen voor een beter verzadigingsgevoel en meer voldoening van je maaltijd.
Meer recepten?
Binnenkort beschikbaar in de webshop: meer recepten en receptenbundels.