Gezonde tips voor eindejaar

7 tips om de eindejaarsperiode door te komen met een stabiel gewicht!

Kijk jij er ook naar uit om deze eindejaarsperiode weer gezellig samen te zijn en volop feest te vieren? Samen met familie en vrienden genieten van lekker eten en een drankje maar… dan liefst zonder die extra kilo’s. Hoewel we niet zozeer bijkomen tussen kerst en nieuwjaar maar eerder tussen nieuwjaar en kerst komen deze tips zeker van pas… want voorkomen is beter dan genezen!

Tip 1: eet de dag na een feest pas als je weer honger krijgt…

Tot 22u ’s avonds getafeld? Geen wonder dat je de ochtend nadien niet meteen weer honger hebt. Het is zelfs aan te bevelen om 12u pauze te laten tussen je laatste hap en het ontbijt. Op die manier gun je je spijsvertering en je organen wat rust én hou je je gewicht beter onder controle.
Maak tijd om deze heerlijke groene smoothie klaar te maken. Dankzij dit vitaminen- en mineralenbommetje barst je weer van energie!

Tip 2: let op met ‘hongeren’

Je lunch overslaan om te besparen voor het feestdiner werkt vaak averechts, als de honger toeslaat wordt het heel moeilijk om je te bedwingen. Zorg voor een eiwitrijke lunch met voldoende gezonde vetten. Deze Griekse salade is daar een mooi voorbeeld van.
Neem voor je naar het feest vertrekt een kopje soep of eet een volkoren cracker met geplette avocado of notenpasta. Dit is een beproefde techniek om niet ‘aan te vallen’ op de aperitiefhapjes.

Tip 3: voordelige, gezonde én lekkere aperitiefhapjes

Ga je niet te buiten aan gefrituurde of sterk bewerkte aperitiefhapjes zoals chips en zakouskis maar maak zelf gezondere hapjes. Het is niet alleen voordeliger maar je weet ook wat erin gaat en ze bovendien vaak lekkerder. Inspiratie nodig? Hier (bundel aperitiefhapjes) vind je alvast enkele heerlijke spreads!

Tip 4: drink bewust

Een aperitiefje, glaasje champagne, wijn,… alcoholische dranken zijn bijna onlosmakelijk verbonden met ‘feesten’.
Spreek vooraf met jezelf af hoeveel jij toelaatbaar vindt en hou je eraan. Of geef je op als Bob en breng je familie en vrienden veilig thuis.
Wist je dat alcohol ons hongergevoel aanwakkert en onze remmingen wegneemt? Hierdoor wordt het moeilijker om ‘nee’ te zeggen tegen allerlei verleiding en eet je vaak teveel.
Water dempt de negatieve effecten van alcohol, zorg ervoor dat je het altijd in je buurt hebt en wissel een glas alcohol steevast af met een glas water. Geef je water een extra smaakje met enkele schijfjes gember, limoen, munt of een kaneelstokje.

Tip 5: koop verstandig

Mogelijks laat je je wat meeslepen door de aanbiedingen van allerlei lekkers in de supermarkt. Bedenk vooraf wat je allemaal nodig hebt, maak een boodschappenlijstje en hou je eraan. Bereid niet teveel anders loop je het risico van na het feestdiner verder te ‘moeten’ smullen van wildstoofpotjes, kerststollen, kaasschotels,…
Heb je toch restjes? Geef (een deel) mee met je gasten. Zo kan je de dag nadien terug je gezonde eetroutine oppakken.

Tip 6: eet bewust

Maak bewuste keuzes, eet langzaam en vergeet vooral niet te genieten! Wees je ervan bewust dat feestdagen niet alleen om eten draaien maar vooral om het gezelschap, tijd maken voor elkaar en de gezelligheid.
Hou het bij een bescheiden portie per gang. Met alle gangen die je kan verwachten, zal je uiteindelijk zeker voldoende gegeten hebben. Overeet je niet maar luister naar je lichaam, genoeg is genoeg. Zo hoef je de avond niet te eindigen met een opgeblazen gevoel.

Tip 7: blijf bewegen!

Ga voor het feestdiner nog even fietsen, lopen of wandelen. Ook de ochtend nadien kan een portie beweging je goed doen. Je voelt je een stuk frisser, je blijft in vorm en je verbrandt al een deel van het feestmenu. Uit ervaring in mijn praktijk weet ik dat diegenen die tijdens de feestperiode actief blijven veel minder risico lopen om in gewicht bij te komen. Niets zo leuk als het nieuwe jaar gezond in te zetten!