Skip to main content

“Een goede gezondheid is het mooiste wat je jezelf kunt geven’

“Voor je lichaam zorgen is een investering. Je krijgt er iets voor terug dat onbetaalbaar is”

Factcheckers gezien?

december 20, 2023

In de recentste aflevering van Factcheckers (te bekijken op VRT Max) stelden Britt en Thomas hun lichaam ten dienste van de wetenschap.

Thomas, die normaal gezien een suikerarm en gezond eetpatroon heeft, eet gedurende 30 dagen 72 g toegevoegde suikers per dag. Dit is de hoeveelheid toegevoegde suiker die een Belg gemiddeld binnenkrijgt per dag. Of, zoals Thomas op het eind van het programma laat zien, 2 pakken van 1 kilo suiker per maand, verstopt in onze voeding!
 
Britt, die wel eens een koekje lust en honing toevoegt aan haar thee of koffie, weert gedurende 30 dagen alle toegevoegde suikers uit haar voedingspatroon.
 
Bij de start van het experiment blijkt dat Britt en Thomas eenzelfde nuchtere bloedsuikerspiegel hebben maar dat Britt haar pancreas veel harder moet werken. Ze moet met andere woorden veel meer insuline vrijzetten om eenzelfde bloedsuikerspiegel te handhaven als Thomas. Dit kan de arts afleiden uit haar nuchtere insulinewaarde.
 
Na een ontnuchterende toer in de supermarkt waar Britt op zoek gaat naar producten zonder suiker en Thomas zoveel mogelijk voeding mét toegevoegde suiker, beginnen ze aan de uitdaging. Thomas moet aanvankelijk moeite doen om de hoeveelheden suiker op een dag binnen te krijgen en eet wafels en koeken à volonté, drinkt fruitsap in plaats van water en werkt zelfs pure suikerklontjes naar binnen.
 
Britt heeft het lastig om suikers te laten, ze ervaart een sterke drang om te snoepen maar houdt vol.
 
Na enkele dagen merk je dat Thomas zijn suikerrijk eten al veel gemakkelijker naar binnen gaat, op het eind van het programma heeft hij zelfs echte ‘sugarcravings’. Zo heeft hij in de loop van de avond een sterke drang om boterhammen met siroop te eten. Het is duidelijk dat meer zoet eten je drang naar nog meer suiker vergroot. Ook ervaart hij op een namiddag een ‘foggy head’ of mistig hoofd, dat wil zeggen dat je je niet goed kan focussen of concentreren wat veroorzaakt wordt door schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
 
Britt daarentegen voelt zich gaandeweg beter met haar suikerarme eetpatroon, alles smaakt haar beter en ze valt zelfs 4 kg af op een maand. De arts ziet een significante daling in haar insulinespiegel (dit wil zeggen dat haar pancreas veel minder hard moet werken om suiker op te ruimen) en ook haar vetpercentage is gedaald.
Thomas komt 1.3 kg bij én belangrijker, de analyse bij de arts toont aan dat het uitsluitend om een toename in de vetmassa gaat. Ook zijn pancreas moet veel harder werken door de toegenomen suikerinname, zijn nuchtere insulinewaarde steeg met 37%!

Wil jij ook weten wat een maand zonder toegevoegde suikers met je doet?
Doe mee met Suikerstop!-programma en ervaar het zelf!


Of zoals Britt het verwoordt in het programma ‘ik heb niet het gevoel dat ik dat hier moet doorzetten, ik doe gewoon verder na deze 30 dagen, ik ben er vanaf van al die toegevoegde suikers, ik ben afgekickt!

Bron: Factcheckers – aflevering 6, seizoen 4 – Welk effect heeft suiker op je lichaam?

Gratis recepten

Tip van de week

“Turn your food into medicine and you won’t need medicines anymore.”