Individuele Afspraak

Voedingsadvies op maat

Wens je een individuele afspraak te maken voor voedingsadvies op maat?
Wil je tijdig ingrijpen om ziekten en ongemakken die gepaard gaan met overgewicht te vermijden, dan kan ik je helpen!

Ik kan je helpen om efficiënt en op een gezonde manier gewicht te verliezen zodat jij opnieuw kan stralen en je goed in je vel voelt. Ik ga je steunen en begeleiden tijdens jouw ‘reis’ naar een gezondere versie van jezelf.

Verwacht je regelmatig aan een zacht duwtje in de rug om je nieuwe leefstijl te verankeren tot een blijvende gewoonte.

We gaan voor een vlot verlies van overtollige kilo’s maar ik wil je ook genoeg handvaten geven zodat je nadien je gewicht kan behouden.

Ik focus op een gezonde eetgewoonte en niet op calorieën of het cijfertje op de weegschaal. Jouw voeding in balans leidt immers altijd tot een beter gevoel over jezelf en een positief resultaat op de weegschaal.

Ik kan je helpen om samen met jou op zoek te gaan naar de beste versie van jezelf en het optimaliseren we jouw eet- en leefgewoonten.

Veel mensen die me komen raadplegen hebben er al een lang dieetverleden opzitten. Het is mijn uitdaging om een oplossing te zoeken die op jouw lijf geschreven is.

Ik hoop verder mijn liefde voor suikerarme, volwaardige voeding (met groenten in de hoofdrol) ook op jou over te brengen.

Voel je een duidelijke ‘ja’ opborrelen om voor je gezondheid te gaan en wil je met een traject beginnen?

Wanneer is een traject iets voor jou?

 • Als je echt bereid bent om stappen te zetten, geen uitdaging uit de weg gaat om jouw doel te bereiken.
 • Als je door het bos de bomen niet meer ziet en niet goed weet welk dieetadvies je nog moet geloven.
 • Je bereid bent om je huidige eet- en leefgewoonten onder de loep te nemen en zo mogelijk te verbeteren.
 • Je ervan bewust bent dat gezonde voeding een manier is om goed voor jezelf te zorgen en je hierin wil ondersteund worden.
 • Je bereid bent verantwoordelijk te nemen voor jouw gezondheid en welzijn.

VIP Traject

Met dit unieke traject gaan we eerst op onderzoek en starten we met de continue suikeranalyse (CSA).

 • Heb je overgewicht en ervaar je moeite om af te vallen?
 • Heb je vaak zin in zoet of vaak een hongergevoel?
 • Ben je vaak moe en futloos (namiddag dip)?
 • Heb je regelmatig hoofdpijn?

Dan kan CSA jou zeker helpen om meer inzicht te krijgen in hoe je lichaam werkt en je suikerspiegel reageert op wat je eet en drinkt. Ook wordt het duidelijk wat de impact van beweging is op jouw lichaam.

CSA geeft zo onmisbare inzichten die het mogelijk maken om heel persoonlijk en op jouw maat advies te geven. Door vervolgens aanpassingen door te voeren in je eet- en leefgewoonten kan jij je gewicht en gezondheid optimaliseren.

Dit traject bestaat uit 3 sessies: opstart- interventie- evaluatie.

Meer info en tarief: lees hier verder.

Basic Traject

Tijdens het basic traject werken we jouw persoonlijk actieplan uit met als doel je gewicht en gezondheid te optimaliseren.

Dit traject bestaat uit een intakegesprek en 6 opvolgsessies, deze worden bij voorkeur gespreid over een 3-tal maanden voor een optimaal resultaat.

Wat komt er verder aan bod?

 • Meting van gewicht en lichaamssamenstelling (impedantiemeting)
 • Wat wil je bereiken en waarom?
 • Jouw medische- en dieetvoorgeschiedenis

Basic Traject: 269€
Inclusief intake + 6 opvolgsessies, weging, impedantiemeting, tips&tricks voor een gezonde leefstijl

Wist je dat je begeleiding ook online kan doorgaan? (Kies voor ‘online video consultatie’ bij het maken van je eerste afspraak in de online agenda).

Heb je een andere voedingsgerelateerde vraag en wil je een eenmalig gesprek inplannen? Neem contact op en vraag het mij!

 • Gratis lezing

  7 tips voor een blijvend gezond gewicht

Ontvang de nieuwsbrief

boordevol info, tips, nieuws en heerlijke recepten.

Getuigenissen

Anna D.

Eerst had ik mijn twijfels om online af te spreken, je kan je tenslotte niet ‘laten’ wegen maar moet het thuis zelf doen, dat kon ik toch ook zelf…? Maar algauw besefte ik dat het toch meerwaarde had, je verhaal wekelijks kunnen doen en concrete situaties bespreken bleek toch heel goed te werken voor mij. Door mijn veranderende eetgewoonten stak ik ook mijn gezin aan om mee te doen. Dat is heel leuk want zo hoef ik geen 2 verschillende potjes te koken. Iedereen eet ’s ochtends mee havermout, ik maak altijd rauwkost bij de lunch en we eten véééél minder pasta dan vroeger. Ondertussen zijn we een 6- tal maanden verder en ben ik 8,3 kg kwijt, ik voel me top en zou het iedereen aanraden!

Chris K.

Ik ben vol goede moed aan dit avontuur begonnen. De aanleiding hiervan zijn mijn fysieke klachten. Mijn benen deden pijn. Het vet belastte mijn gewrichten en voor mijn artrose was dit alles een must, dit traject. De dokter spoorde me meermaals aan om te vermageren. Te zwaar, zei ze. Teveel belasting op mijn lichaam, deze kilo’s. Cholesterol, diabeet zijn in aantocht en nog enz…… Medische redenen zijn de oorzaak van het aangaan van dit dieet. Ik dacht, ik wil nog lang voor mijn man en kinderen en kleinkinderen hier aanwezig zijn. Ik voelde om deze uitdaging aan te gaan en had totaal geen idee van wat ik kon verwachten. Op zoek naar een diëtist. Zo ben ik bij Petra Vaes terecht gekomen. Ik was enorm gemotiveerd om te vermageren en vastbesloten. Dit dieet is gestart midden maart, in de periode dat het coronavirus opkwam. Eerst online een begeleiding. Dit vlotte enorm. Petra wisselde info en goede raad uit. Braaf volgde ik alles op. Nadien mocht ik op consultatie bij haar. Ik kreeg een infoboekje, waarin receptjes , weetjes en hulpvaardigheden stonden. Bijvoorbeeld een vervanger voor mayonnaise. Heel lekker. Kortom bewegen en eetpatroon aanpassen waren haar regels. Stilletjes aan kwam er resultaat. Om de 2 weken verloor ik een kg. Zo ging dit maar door. Ik ging er volop voor en ook omdat ik de goede raad van Petra opvolgde natuurlijk. De consultaties om de 3 à 4 weken waren een uitdaging. Petra woog me en mat de vetmassa en nog andere dingen in mijn lichaam. Dit alles scheen goed te evolueren. Uiteindelijk kwam ik van 89 kg naar 74 kg (lengte 1m73). Het was het zeker waard, dit alles. Ik heb op een andere manier leren eten en ook lekker, toch. Ik heb leren inzien dat teveel aan kilo’s moordend is. En ‘by the way’ mag ik mezelf een cadeautje doen en geniet ik er sinds nog meer van. Door dit resultaat voel ik me 100x beter. Ik raad het iedereen aan, gezondheid boven alles, om lang van het leven te kunnen genieten. En meer kans om lang bij mijn dierbaren te mogen zijn. Doen!!!

Marleen T.

Ik zat niet helemaal goed in mijn vel en was dus opzoek naar iemand die me kon helpen om opnieuw een betere en gezonde levensstijl te vinden. Zo kwam ik bij Petra terecht. Door de coronacrisis was een fysieke ontmoeting echter niet mogelijk dus gingen we van start op een online manier. Dit ging super vlot. We leerden elkaar kennen en doorliepen het proces op basis van WhatsApp berichtjes, mails en Skype gesprekken. Op die manier kon alles nauw opgevolgd worden. Het enige nadeel was dat de metingen niet konden doorgaan, maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Op die manier focusten we meer op het behalen van een gezonde levensstijl in plaats van dat getalletje op de weegschaal.

Astrid

Naar Petra gaan, was één van mijn betere beslissingen. Ik voelde me al een tijdje erg moe, laag in energie, had veel stress en had last van mijn huid. Ik ben voor mijn job veel op de baan en heb onregelmatige uren. Daardoor at ik ook onregelmatig en ongezond. Al vanaf sessie 1 kreeg ik van Petra handige tips en tricks mee om, rekening houdende met mijn rooster, de dag toch gezond door te komen. Ze gaf me receptjes en een eetschema mee, maar maakte ook duidelijk dat gezonder gaan leven me meer energie zou gaan geven en dat mijn levenskwaliteit zou verbeteren. En gelijk had ze! In totaal verloor ik 8 kilogram en kreeg ik een beter zelfbeeld, meer energie, betere nachtrust en een mooiere huid. Mijn proces verliep met vallen en opstaan. Gelukkig was Petra er steeds om te steunen en om me nieuwe moed te geven. Ook nu ik het al een tijdje zonder Petra doe, weet ik veel beter hoe en waarom gezonde keuzes te maken. Als het even minder goed gaat haal ik Petra’s schema en recepten weer boven en dan merk ik meteen resultaat. Bedankt Petra!

Marc M.

In de loop der jaren was ik beetje bij beetje, en zonder het echt goed te beseffen, meer dan tien kilo bijgekomen. Omdat ik weinig afweet van diëten en geen zin had om het zelf allemaal uit te zoeken, heb ik besloten om me door Petra Vaes te laten begeleiden. Niet alleen omdat ik wist dat zij de kennis en de expertise daartoe had, maar vooral omdat ik een extra motivator en een wat strenge hand nodig had om me door het proces te begeleiden. De begeleiding is precies zoals ik die graag heb: met het nodige advies, niet té streng maar motiverend genoeg om er elke keer na een bezoek weer voor te gaan. Ik heb geleerd dat ik moet afstappen van het concept diëten en eigenlijk gewoon gezond moet gaan eten. Mijn voedingsgewoonten zijn dan ook drastisch veranderd: ik eet minder koolhydraten en minder vet en veel meer groenten en fruit. Intussen ben ik meer dan tien kilo kwijt en al kan ik niet zeggen dat dat van mij een ander mens heeft gemaakt, ik voel me beter dan ooit. Gezonder en lichter, in alle betekenissen van het woord.

S.

Pas na mijn 45e levensjaar bleven de kilo’s er beetje bij beetje, jaar na jaar, aanplakken. Na de paasvakantie van 2018 besloot ik om een afspraak te maken met Petra Vaes om raad te vragen omtrent mijn eetgewoonten. Na de professionele uitleg omtrent de basisregels van gezonde voeding ging ik van start. Ik was op enkele jaren tijd een 8 à 10 kilo bijgekomen. Ik voelde me er echt niet goed bij en was erg gemotiveerd om er iets aan te doen. Maar wat precies…? Ik leerde in eerste instantie veel gezonder en anders te eten en het gekke is dat ik eigenlijk nog wel best veel dingen ‘mocht’ eten. Een gezond ontbijt met onder andere yoghourt en fruit, maar ook volkorenbrood en eitjes mogen bv, een middagmaal en avondmaal met veel groeten en gezonde tussendoortjes is voortaan mijn nieuw voedingspatroon. Aangevuld met regelmatig bewegen, heel veel water en thee drinken zorgde dit ervoor dat ik intussen 6,5 kg ben afgevallen op twee maanden tijd en ik voel me veel fitter en energieker dan voorheen! Een zalig gevoel om weer in al je kleren te passen zonder dat deze spannen of trekken, zonder de hele tijd je buik te moeten intrekken… En als ik al eens zondig, geen nood, die ene dag haalt me niet uit evenwicht. Mijn raad: wacht niet op het juiste moment, maar begin er meteen aan. Je hebt inderdaad wat karakter nodig om te starten, maar eens er resultaat is, (en dat is bijna dagelijks!!) heb je 100% voldoening en dit terwijl je kan blijven genieten van lekker eten!

Chris Vermuyten

Het voedingsadvies van Petra Vaes houdt mij al jaren op het rechte pad! Ik ben 66 jaar oud, en dan komt een kilootje er makkelijk bij. Ik hou van reizen en lekker eten, en toch weet zij mijn gewicht op een aanvaardbaar peil te houden. Ik hou niet van strenge, rigide schema’s, en Petra kan mij op maat duidelijk, -en zeer uitvoerbaar!- advies geven. Ook wanneer ik een ‘uitschuiver’ maak, komt het dankzij haar aanpak weer goed. En haar opleiding als licentiate in de voeding- en dieetleer zorgt ervoor dat ze geen fake oplossingen aanbiedt. Op de koop toe is ze nooit verlegen voor een praatje, ook als het niet over diëten gaat. Kortom, een warme persoonlijkheid, die haar vak tot in de puntjes beheerst.

BDC

De afgelopen jaren stapelden de kilootjes zich langzaam maar zeker op wat maakte dat ik me minder en minder goed in mijn vel voelde. Uiteindelijk zette ik de stap naar Petra Vaes die een luisterend oor had naar mijn verhaal. Zij stemde haar dieetadvies af op mijn specifieke levensstijl waardoor ik op een duurzame manier terug mijn streefgewicht kon bereiken en tot op vandaag kan vasthouden. Ik voel me nu een heel pak beter zonder dat ik het gevoel heb dat ik moet leven met een weegschaal. Bedankt Petra!

Annemie

Ik ben aan het dieet bij je begonnen omdat ik enkele kilootjes wou afvallen onder professionele begeleiding. Ik wou geen 70 kg op de weegschaal zien staan, en 69 kg was voor mij het signaal om er iets aan te doen. Op 20 mei trouw ik, en het feit dat ik geen buikje wil zien in mijn kleedje was zeker een extra stimulans, maar alleen zag ik dit niet zitten. Ik had ook geen ervaring met diëten omdat het nooit nodig is geweest. De confrontatie met de weegschaal en het feit dat je me er op wees dat mijn lichaam teveel vetpercentage heeft en mijn BMI boven de normale norm lag. De driewekelijkse opvolging met grafieken en het mij toesturen per mail van gezonde lunchrecepten. Je gaf me tips om een werkdag door te komen, onder andere door meer thee te drinken in plaats van frisdrank, 20 gr noten meenemen en wat worteltjes bijvoorbeeld. Het feit dat ik zag op de weegschaal dat enkel door gezonder te eten, meer groenten te eten en goed te ontbijten en geen frisdrank meer te drinken, dit na 3 weken al resultaat gaf.

Myriam

Begin mei 2014, communiefeest in de familie, ik ben op zoek naar een kleedje , maar niets trekt nog op iets… in een paar jaar tijd ben ik door een combinatie van factoren (werkstress, bijna geen sport meer, verhuis en samenwonen, vriend die graag uit eten gaat) meer dan 15kg verdikt…in die paar jaar heb ik een paar keer geprobeerd om er iets aan te doen, maar al snel herval ik in mijn oude gewoonten…op aanraden van mijn huisarts kom ik bij Petra terecht, en begin juni heb ik dan mijn eerste afspraak bij haar (heb op voorhand haar website eens doorgenomen, sta wat skeptisch tegenover afvallen met vervangprodukten, komt door verhalen die ik van anderen heb gehoord over soortgelijke produkten). Na de eerste afspraak begin ik met volle moed en 100% inzet … de eerste 2 dagen zijn echt wel doorbijten (had gekozen voor quick start waarbij je enkel vervangmaaltijden mag consumeren, en dat is in de namiddag van de 2e dag reeds een hele opgave…), maar ik zet door en vanaf dag 3 mag ik reeds één hoofdmaaltijd gewoon (gezond) eten, en de andere maaltijden zijn vervangmaaltijden (in mijn geval steeds een shake)….het aanpassen naar maar 3x eten (vroeger at ik vaak tussendoortjes, en meestal die van de ‘zoete soort’) en genoeg water drinken vraag de eerste dagen toch wat doorzetten en ook een beetje planning….maar na een 2-tal weken verloop dit wonderwel vlot.. dan mijn 2e afspraak, spannend hoeveel zou ik afgevallen zijn : 5 kg….ben er zelf een beetje verbaasd van dat ik zo snel reeds zoveel ben afgevallen…. Dit geeft me natuurlijk veel goede moed om door te zetten. De weken verlopen vlotjes (mijn vriend gaat nog steeds graag op restaurant, maar ik let dan meer op, geen 3 gangen meer, veel meer groenten en veel minder dingen met saus, en ook qua alcohol maar 1 glaasje meer en voor de rest water) , ben ook tijdens de volgende afspraak een 3-tal weken later weer ongeveer 2,5 kg afgevallen….maar toch soms ’s avonds als ik thuis ben en voor ik aan het avondeten begin, overvalt mij de ‘enorme goesting’ om een stuk chocolade, of chips of iets dergelijks naar binnen te proppen… dit duur een aantal dagen, bij mijn volgende afspraak heeft dit blijkbaar geen negatieve invloed gehad op mijn gewicht, maar toch krijg ik van Petra de raad, om op zo een momenten, eerst even na te denken over het waarom ik opeens die drang heb… en hier niet op in te gaan(daar het in mijn geval stress-gerelateerd is) maar iets anders te gaan doen, of iets gezonds (minitomaten, glas gazpacho) te knabbelen en mij af en toe ’s avonds na het eten ook eens een klein stuk chocolade te gunnen en hier van te genieten. Ik probeer hier op te letten de dagen erop, en inderdaad door er even bij stil te staan heb ik minder vaak de neiging om toch maar iets naar binnen te proppen….Intussen ben ik dan ook overgeschakeld op nog maar 1 vervangmaaltijd per dag, en ’s ochtends gewoon ontbijten (havermout met rode vruchten… havermout iets wat ik vroeger absoluut niet lekker vond, maar nu na verloop van tijd echt heerlijk vind en zeker in combinatie met wat rode vruchten)… en na ongeveer 10 weken bezig te zijn ben ik iets meer dan 10kg afgevallen. In augustus ga ik 2 weken op vakantie, allerhande sportieve activiteiten : lopen, fietsen, wandelen… staan op het programma, spijtig genoeg is het weer een grote spelbreker en van het geplande bewegen komt niet veel in huis, dit wordt vervangen door veel binnen zitten, regelmatig op restaurant en af en toe een lekker gebakje verorberen…een week na mijn verlof terug afspraak bij Petra, beetje bang afwachten wat het resultaat is….. gewicht is hetzelfde als de weging 3 weken geleden, dus het zondigen tijdens vakantie zal dan toch niet zo erg geweest zijn dan ik mij herinner… maar met september voor de deur start ik terug met goede moed (en ook met het idee om toch terug meer te gaan bewegen), en inderdaad 3 weken later zijn er weer een paar kilo’s af en staat mijn teller nu op -13 kg, dit is dan weer een positieve stimulans om verder te doen zoals ik bezig ben om zo mijn streefdoel (-15kg) te bereiken.

Peter

Na het vele diëten was ik op zoek naar iemand die me kon begeleiden om een nieuwe eetgewoonte aan te leren. Aangeleerde eetpatronen doorbreken en op zoek gaan naar een evenwichtige balans waar ik me goed bij voel. Bij het eerste gesprek had ik direct een goed gevoel over de aanpak. Geen weegschaal om etenswaren af te wegen en geen calorieën tellen. Enkele duidelijke regels om te volgen en ik was vertrokken. Vermits ik vooral mijn eetgewoonten wens aan te passen leg ik mijzelf geen druk op elke kilo eraf is eraf. Het mezelf iets aanleren wat ik voor de rest van mijn leven kan volhouden is het doel. Nu al 5 kg vermagerd zonder het gevoel te hebben dat ik alles moet laten. Petra werkt ook met vervangmaaltijden, ze heeft dit even uitgelegd maar er was zeker geen druk om me deze aan te praten. Dit gaf me vertrouwen dat ze echt naar mijn verhaal geluisterd had. Door het doorgeven van kennis via mails en boeken die ik mag lezen, krijg ik nog meer inzichten over eten. De volgende uitdaging is mijn weegschaal even op te bergen, me niet laten leiden door het cijfer maar door wat er op het bord ligt. Ik ben er nog niet maar heb het volste vertrouwen dat ik de juiste keuze gemaakt heb.

Gaëlle V.

Onze levens spelen zich nu grotendeels online af, dus ik dacht : waarom niet ook een online consultatie bij de diëtiste? Aanvankelijk had ik mijn vragen bij de efficiëntie en het verloop ervan, ondertussen ben ik een honderd procent overtuigde online cliënt. Voor mezelf is het heel belangrijk om te weten dat er binnen een aantal weken een “checkpoint” is, een gesprek waarbij mijn eetpatroon en mijn bewegingsschema wordt besproken met Petra. Deze ‘stok achter de deur’ heb ik nodig en werkt voor mij enorm motiverend. Wat ik mis aan een online gesprek is het “meetmoment” waarbij ook andere parameters dan het gewicht worden opgevogld. Maar niet getreurd, de tijd die hierdoor vrijkomt tijdens de consultatie weet Petra nuttig te gebruiken met suggesties en handige tips voor mijn strijd tegen ongezonde gewoontes. Met haar deskundige uitleg leer ik elke keer nieuwe verbanden leggen tussen mijn eetpatroon en het functioneren van mijn lichaam. Bovendien valt een online gesprek makkelijker in te plannen, want de tijd voor je verplaatsing bespaar je sowieso. Kortom, online consultaties zijn zeker een aanrader!

Marleen T.

Ik zat niet helemaal goed in mijn vel en was dus opzoek naar iemand die me kon helpen om opnieuw een betere en gezonde levensstijl te vinden. Zo kwam ik bij Petra terecht. Door de coronacrisis was een fysieke ontmoeting echter niet mogelijk dus gingen we van start op een online manier. Dit ging super vlot. We leerden elkaar kennen en doorliepen het proces op basis van WhatsApp berichtjes, mails en Skype gesprekken. Op die manier kon alles nauw opgevolgd worden. Het enige nadeel was dat de metingen niet konden doorgaan, maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Op die manier focusten we meer op het behalen van een gezonde levensstijl in plaats van dat getalletje op de weegschaal.

Els Buelens

Alle knipperlichten op oranjerood bij de jaarlijkse bloedanalyse, een BMI van bijna 35 én de 50 in zicht en dus volstond ‘wat op mijn eten letten’ niet meer om ernstige én mogelijks blijvende gezondheidsproblemen af te wenden. Op doktersadvies werd ik daarom naar Petra Vaes doorverwezen die mij op een deskundige en rustige manier én met veel praktische tips heeft geholpen om mijn eetgewoonten aan te passen. Maar vooral: in te passen in mijn drukke leven met een voltijdse job, een groot gezin en nog wat sociale engagementen. Ik kreeg ook boeiende literatuur mee die me meer inzicht bood in de relatie tussen voeding en mijn gezondheidsproblemen (pre-diabetes type 2). Ook het kookboek, de eigen recepten, het voedingsschema met kooptips én de vervangmaaltijden die Petra me aanraadde, hebben me goed op weg geholpen om te starten met een nieuwe levenswijze. Petra is dus geen doorsnee diëtiste die je een standaarddieet meegeeft en verder enkel let op je gewichtsafname. Die heb ik vroeger wel geconsulteerd maar dat heeft nooit een blijvend effect gehad… Petra houdt immers rekening met je medische problemen én met je levensomstandigheden & praktische mogelijkheden. Ze leert je ook te begrijpen waarom je de knop moet omdraaien en waarom ‘een beetje op je eten letten’ niet volstaat om ernstig overgewicht aan te pakken. Ik eet nu drie maaltijden per dag en laat minstens 4 uur tussen elke maaltijd (dus geen tussendoortjes), ik eet geen koolhydraten meer (dus geen brood, rijst, aardappelen of pasta maar ook geen suiker of alcohol en zelfs amper fruit) en toch heb ik geen honger. Ook de vervangmaaltijden die ik bij Petra koop, zijn best lekker en geen ‘straf’. Ik slaap veel beter en voel me veel fitter (ook al sport ik niet en beweeg niet veel meer dan voordien dus dat is zeker nog een werkpuntje!). Met mijn gewicht gaat het na 3 maanden de goede kant uit (ik weeg nu minder dan 20 jaar geleden), de BMI is bijna gezakt tot onder de obesitas-grens en mijn bloedwaarden zien er al veel beter uit. Maar Petra leerde me ook dat dit geen tijdelijk dieet is maar dat ik dit voedingspatroon de rest van mijn leven zoveel mogelijk zal moeten blijven volhouden om mijn gewicht en dus mijn gezondheid onder controle te houden.

Anoniem

Zoals zovelen heb ik jaren gedacht dat er wel eens een paar kilo af zouden mogen. Ik stelde het echter steeds weer uit, en werd eigenlijk alsmaar lastiger over mijn overgewicht. Mensen zeiden mij altijd dat ze mij niet te dik vonden, maar als ik kleren ging kopen, was ik nooit meer echt tevreden. Ik ben 1,75m en woog 89kg. Niet te ontkennen dus, teveel… En toen eind vorig jaar mijn oudste dochter aankondigde dat ze zouden trouwen, was dat voor mij de motivatie die ik nodig had! Tegen de trouw wilde ik er 10kg af! Ik kende iemand die bij Petra was geweest, en kwam op die manier ook bij haar terecht. De manier waarop ze mij heeft begeleid, was aangenaam, motiverend, niet te pushend… Ik kon teruggrijpen naar producten die ik al kende van vroegere ‘gezondere’ periodes, en werd door de ‘controle’ van een diëtiste gedwongen om vol te houden. En dat was wat ik wilde, ik wist eigenlijk dat ik dat nodig had! Gezond eten, de motivatie van de kilo’s die er in constant tempo af gingen, de complimenten van familie, vrienden en collega’s… Af en toe toch mezelf iets permitteren, en toch op gewicht blijven of zelfs verder afvallen… Het ging goed! En op de trouw van mijn dochter was ik niet 10, maar 16kg afgevallen :-)! Nu probeer ik op gewicht te blijven, en dat wil ik eigenlijk graag nog heel lang volhouden! Ik merk dat de verleiding om hier en daar iets te snoepen iets groter is dan eerst, maar ik vind genoeg motivatie om dat te beperken… En als het in de toekomst toch terug moeilijk zou worden, dan weet ik waarheen voor een ‘update’.

Anoniem

Een groot deel van mijn leven stond in het teken van aanpakken van overtollige kilo’s en ik heb dan ook verschillende pogingen ondernomen om de strijd aan te gaan: het proteïnedieet, Weight Watchers. Met succes op korte termijn maar zonder blijvend resultaat. Toen ik vorig jaar 50 werd, besloot ik om nog eens een poging te wagen: met mijn lengte van 1m.66 woog ik 85,4 kilo en had ik een BMI van 31, best confronterend! Ik besefte plots dat mijn gezondheid toch wel serieus in een gevarenzone gekomen was. In september 2013 surfte ik op het internet op zoek naar een diëtiste bij mij in de buurt en op 19 september 2013 maakte ik een afspraak met Petra Vaes. Tijdens ons eerste gesprek werd er naar mijn voedingsgewoonten gepolst en Petra legde mij haar visie van “3 eetmomenten” per dag uit. Nadien stelden we samen een startplan op. Wat mij ook zeker was bijgebleven tijdens de eerste afspraak, was de visuele voorstelling van”1 kg vet”. Ondertussen besloot ik ook om weer te gaan sporten. Iets wat ik vroeger deed maar nu niet meer door allerlei persoonlijke gebeurtenissen die mijn leven overhoop gehaald hadden. Ik sport nu opnieuw minimaal 2x 1u per week : zwemmen, pilates, wandelen. Maand na maand gingen de kilo’s eraf, met soms ook eens een kleine terugval, maar ik begon mij beter en beter in mijn vel te voelen. Bij -10 kg werd er opnieuw een visuele voorstelling bovengehaald : Petra liet mij een jas aantrekken waar 10 kg gewicht in verwerkt zit om duidelijk te laten “voelen” hoe zwaar 10 kg weegt. Vandaag zijn we 1 jaar later en op de afspraak vanmorgen wees de balans -20 kg aan! Ik durf terecht zeggen dat ik fier ben op mezelf dat ik dit klaargespeeld heb, dankzij de professionele begeleiding van Petra en mijn eigen wilskracht. Wat ik ook altijd onthouden heb is het volgende: als je toch eens zondigt, moet je van dat moment genieten en je niet schuldig voelen.

Magda V.

Ik kwam na verschillende pogingen tot gewichtsverlies, op aanraden van de huisarts, bij Petra Vaes terecht. Ik wist onmiddellijk dat Petra de juiste persoon was om mij te begeleiden in dit voor mij moeilijke proces. Haar aanpak was en is heel aanmoedigend, ondersteunend en uiterst respectvol, nooit moraliserend, nooit betuttelend. Ik kreeg inzicht in welke voedingswaren ik bij voorkeur kon eten en hoe de voedingsdriehoek in elkaar steekt. Petra maakte de noodzaak om veel water te drinken heel duidelijk en onderstreepte het belang van beweging in het hele proces.Ze gaf me tips en recepten om van start te gaan en om de goede gewoonten te verankeren en verder aan te passen. Vrij vlug veranderde ik mijn eetgewoonten: heel veel groenten, weinig pasta en aardappelen, drastische beperking van vlees, geen charcuterie en kaas en vooral geen suikers! Het drinken van de nodige hoeveelheid water was voor mij misschien wel het grootste probleem en mijn koffietjes kan ik echt niet laten! ( Ik had wel het grote geluk om zelf nooit alcohol te hebben gedronken.) Ik vermagerde ongeveer 1 kg per maand zonder één ogenblik echt honger te hebben gevoeld! Nu, na 8 maanden, ben ik ongeveer naar een “normale BMI” geëvolueerd, ik voel me kiplekker, vol energie en ik heb een nieuwe outfit van zeker een maatje minder kunnen kopen. Naar aanleiding van een feest eet ik wel een stukje taart en geniet ik van heerlijke Franse kaas, maar de dag nadien neem ik mijn nieuwe eetgewoonten, een beetje verscherpt zelfs, gewoon terug op! Ik heb het gevoel dat ik deze “nieuwe” manier van leven echt kan volhouden en op die manier mijn gewicht onder controle kan houden! ik ben ervan overtuigd dat ik geen last ga hebben van het jojo effect zoals dat in het verleden zo dikwijls is gebeurd! (DANK PETRA van een zeer enthousiaste Magda.)